Χώρα Αστυπάλαιας - Πολυτελείς Σουίτες Όνειρο στην Αστυπάλαια, στη Χώρα
Κράτηση Τώρα
Αναζήτηση

Χώρα Αστυπάλαιας

Η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι η πρωτεύουσα και είναι χτισμένη στο δυτικό τμήμα του νησιού. Κατάλευκα σπίτια με γαλάζια παράθυρα και μπαλκόνια, υπακούοντας τον κυκλαδίτικο ρυθμό, αναρριχώνται με κυβιστική αίσθηση στον λόφο για να καταλήξουν να στεφανωθούν από το μεσαιωνικό κάστρο.

Η χώρα είναι πλαισιωμένη από ουρανό, αγναντεύει το πέλαγος και οδηγεί τον οικισμό της ως την πλαγιά που καταλήγει στον Πέρα Γιαλό. Ενδιάμεσα, εκεί όπου οι άνεμοι αναμετρούν την δύναμη τους, βρίσκονται οι ανεμόμυλοι. Οι ανεμόμυλοι είναι παραδοσιακοί πέτρινοι, διατηρητέοι που άλλοτε εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των κατοίκων, σήμερα καλωσορίζουν τον επισκέπτη ανταμείβοντας την οπτική του αίσθηση. Είναι το σημείο όπου καταλήγουν όλοι οι δρόμοι του νησιού και όπου έχουν διαμορφώσει χώρους στάθμευσης οχημάτων. Από αυτό το σημείο μπορεί να ξεκινήσει η περιήγηση στην χώρα της Αστυπάλαιας με πρώτο σταθμό την κεντρική πλατεία του χωριού.

Αρκετά μαγαζιά για φαγητό, καφέ, ντόπιους μεζέδες και παραδοσιακά εδέσματα προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία για χαλάρωση αλλά και διασκέδαση.Στην πλατεία βρίσκονται το δημαρχείο και η Ναρκίσσειος βιβλιοθήκη. Δελεαστικό το κάλεσμα από τα ανηφορικά σοκάκια υπόσχεται το αντάμωμα με το κάστρο. Αξίζει σίγουρα η περιπλάνηση ανάμεσα σε σπιτάκια και εκκλησίες, αυλές με γεράνια και βασιλικούς λουσμένα από το Αιγαιοπελαγίτικο φως.

Χαρακτηριστικός σταθμός η Παναγιά η Πορταίτισσα κάτω από τον πύργο Σαράι του κάστρου με το περίτεχνο καμπαναριό και το εκκλησιαστικό μουσείο ατενίζει το γαλάζιο της θάλασσας.

Βέβαια η ανταμοιβή του επισκέπτη είναι ανεκτίμητη κατά το αντίκρισμα του κάστρου. Το κάστρο της Αστυπάλαιας είναι ανακαινισμένο το 15o αιώνα από την οικογένεια Querini, δεσπόζει επιβλητικά και υπόσχεται μαγευτική θέα που παιχνιδίζει με τον ήλιο, τον ουρανό και την θάλασσα. Μέσα στα ερείπια της αλλιώτικης καστροπολιτείας ξεχωρίζουν οι δύο εκκλησίες που παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρων, η Παναγία ου κάστρου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) και ο Άγιος Γεώργιος.

Περπατώντας γύρω από το τείχος του κάστρου και έξω από αυτό το βλέμμα χάνεται στη μαγευτική θέα όπου σε κάθε γωνιά ξετυλίγει και μια διαφορετική άποψη του νησιού. Κατηφορίζοντας αξίζει μία στάση στη γειτονιά της Μεγάλης Παναγιάς με την βοτσαλωτή αυλή.